24/7/12

Imatges Microscòpiques

Aquí teniu unes imatges microscòpiques increïbles. No us les perdeu, mentre les mireu aneu pensant com les veiem amb l' ull, la de detalls que ens perdem!!!!!

23/7/12

Recomanem un bloc!!

Avui he trobat per la xarxa aquest bloc anomenat 
" reciclando en la escuela". Hi trobareu un munt d' idees molt creatives amb material d' ús quotidià. Un bloc genial per a les vacances, tant per a grans com a petits. Cliqueu la imatge i hi podreu fer una ullada!!.




21/7/12

Restes de Mamut a Tarragona

imatge de google

Aquest mes de juny han trobat les restes d' un fèmur de mamut ( de fa uns 700.000 anys) en el barranc de La Boella del municipi de la Canonja de Tarragona. Qui realitza aquestes descobertes són  els Investigadors de l' Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social.   En aquest jacimient del Forn s' han identificat restes d' una tíbia y d' una costella de Mammuthus meridionalis, a més de molts altres fòssils de diferents animals. Més informació aneu a http://www.muyinteresante.es/hallan-restos-de-un-enorme-mamut-en-un-yacimiento-de-tarragona.
              
Tíbia . foto del muyinteresante

18/7/12

El bloc a concurs

L’Associació STIC.CAT organitza els Premis Blocs Catalunya corresponents a l’any 2012 amb l’objectiu de promoure la creació, manteniment i promoció de blocs en català. El nostre bloc s' ha presentat i ja s' ha obert el termini de votacions ( des d' ara fins al 10 de setembre). Per a poder votar heu de clicar la icona del concurs de la columna de la dreta del bloc i seguir les instruccions. Gràcies per la vostra col·laboració.

Propagació del so

El so necessita d' un medi per a propagar-se, en la major part dels casos él medi és l' aire. Per a comprobar aquesta afirmació hem realitzat un experiment amb els de 4t. Per a la pràctica ens ha calgut:
Material:
  • 2 mòbils.
  • Un envàs per a fer al buit.
  • Cinta adhesiva.
  • Una consola Ecodad per a mesurar el so
  • Molta sort.
Procediment:
  1. Primer hem col·locat un mòbil dins l' envàs sense treure l' aire. El móbil, abans, s' ha d' enganxar amb cinta adhesiva al centre de la tapa mirant que no toqui enlloc ( ha de quedar penjant).
  2. Amb el segon mòbil hem trucat al de dins. L' hem sentit força bé.
  3. El segon pas ha estat fer el mateix però treient l' aire del pot ( el màxim possible). Truquem amb el segon mòbil.
  4. El so és molt més fluix, en el nostre cas ens ha costat vàries proves, ja que no trèiem bé l' aire. En la darrera prova hem comparat el so amb aire i el so amb poc aire amb l' ecodad.

Imatge extreta de google
Una altra opció és fer-ho amb un despertador o rellotge amb alarma


Imatge extreta de google








Explicació:
El so es produeix per la vibració d' un medi material i per a propagar-se necessita, també, d' un medi que pugui vibrar , en aquest cas, l' aire. Per això, en el buit és impossible que es propagui.

9/7/12

Ulleres 3D

Fa uns mesos, l' Ot, de 1rB, ens va fer una proposta molt maca, i per escrit, per a dur a terme els dimecres científics. La seva proposta era: fer unes ulleres de 3D!!!. Vaig estar buscant informació de com fer-les, però el que trobava no acabava de convéncer-me, ja que el material que suggerien era complicat d' aconseguir.
Aquest dies he tornat a fer recerca per la xarxa i, per fí he trobat un recurs que podem fer, tant a l' escola com a casa. 
De moment, som ja de vacances així que us deixo l' enllaç per si ho voleu provar i, en tot cas deixarem pendent l' activitat pel curs vinent amb els nostres patis científics.
També us deixo una foto i un vídeo amb els que podreu provar les vostres ulleres.
 

Dibuixos amb la veu!!

Seguim amb el so !! he trobat aquest vídeo que a més de tenir una música força bonica, les imatges produïdes per aquesta són sorprenents!! El so es pot veure i podem dibuixar amb ell, tenint present que els sons són ones.

El So: tot el que ens cal saber.

Amb aquesta presentació podeu tenir tota la informació bàsica sobre el so. Hem anat treballant molts dels aspectes importants, i els hem dut a la pràctica; així que podrem completar els nostres coneixements, fins i tot pensar alguna activitat pràctica pel curs vinent, ja sigui demostració o experimentació.
 
View more PowerPoint from Domingo Méndez

8/7/12

Joc: Invents que han canviat el Món

INVENTARI, pàgina web interactiva sobre diferents invents que han canviat el món (la televisió, el microscopi, l'aspirador, la brúixola, l'automòbil, etc.). Hi ha un article, un vídeo i un joc per descobrir cada invent. La pàgina disposa d'un apartat on podem participar enviant els nostres invents.

7/7/12

En quin contenidor va...

Des de la pàgina web de Barcelona-Medi Ambient podeu trobar el següent enllaç on us resolen els dubtes que pogueu tenir davant algun material que no sapigueu en quin contenidor el podeu llençar. És un recurs que ens pot ajudar, cliqueu la imatge i hi accedireu directament.


Tensió superficial de l' aigua o per què el sabó neteja.

En un de les pràctiques que hem realitzat amb 6è ha estat l' extracció de l' ADN de les cèl·lules de la saliva, en la pràctica vam aprendre que "les nostres cèl·lules estan protegides per unes “parets” que són, en realitat, una capa de greix anomenada membrana, però quan s’afegeix una gota de detergent es trenca la membrana". Per entendre aquest fet vàrem realitzar una altra pràctica sobre la tensió superficial. No vàrem poder fer recull gràfic, així que us deixo un vídeo de youtube on es veu el què vàrem realitzar amb un material tan simple com són uns clips, aigua, un cubell i unes gotes de fairy.
 

5/7/12

PEDRA,PAPER, TISORES(el robot que sempre ens guanya)



El prototip dissenyat per un laboratori japonés està pensat per a jugar a "pedra,paper i tisores" a un ritme de 3 temps. Sempre guanya!!! I, el truc?Al final del vídeo, a càmera lenta, es pot arribar a veure-ho. Aquest robot reconeix la imatge del moviment en mil·lèssimes de segon. Per a què serveix?? no se sap.

4/7/12

La partícula de "Déu"

Aquest matí he estat llegint La Contra de la Vanguardia que entrevistava a l' Ada E. Yonath, premi Nobel de Química 2009, una entrevista que m' ha agradat molt, entre altres coses perquè parlava d' aspectes comentats a l' aula amb l' alumnat, com per exemple: la perseverància que cal tenir per tirar endavant amb allò que et proposis, que amb esforç i constància pots tenir bons resultats reconeguts o no, però que, sense aquestes dues actituds, de segur que no tens opcions. Hi ha una frase que diu ella:" si un repte paga la pena, només que l' intentis aconseguir ja et fa millor"
( m' encanta aquest pensament!!). I, mira per on, però just avui han anunciat una gran notícia: 
Recordeu.. quan parlàvem del mètode científic i la importància que tenia fer difusió de les descobertes per tal que tothom se'n beneficiés? Doncs, avui ha estat un gran dia per la ciència i pel científic que, fa anys, va atrevir-se a parlar del tema i, si no s' hagués marcat aquest repte en el seu moment, ara no es podria anunciar el següent:  
El CERN ( Laboratori Europeu de Física de Partícules)  ha fet conèixer el descobriment d'una nova partícula subatòmica que coincideix, fins on s'ha pogut analitzar, amb el bosó de Higgs ( nom de la partícula a partir del nom del primer científic que va parlar d' ella), la baula perduda de la teoria que explica per què l'univers és com és
Si es confirma ( diuen que les proves són força sòlides), estaríem parlant d'una de les grans descobertes de la ciència, per la qual fa dècades ( uns 50 anys!!) que treballen milers de científics i científiques de tot el món.
Els experiments realitzats per a la descoberta d' aquesta partícula s' han dut a terme amb l' accelerador de partícules.

Accelerador
Simulació de la partícula


Fem perfums

 La Judith ( mare del Joan de P-5A) va venir a fer un taller de perfums a tot l' alumnat de P-5. Com a introducció va explicar com s' obtenien els olis essencials i què necessitàvem per a crear perfums i/o colònies. Finalment cada infant va poder tenir la seva pròpia colònia. 
Aprofitant aquest taller i les pràctiques fetes amb cicle mig i 6è sobre la separació de substàncies i la creació de perfums, us detallo tot allò que hem après , a més de deixar-vos l' enllaç del bloc " taller aromàtiques, medicinals i tintòries"  d' on he tret la informació següent i una recepta divertida que m' ha cridat l' atenció recepta contra el mal humor que podrem usar en molts moments tant a casa com a l' escola!!!! 
Especialment pels de 6è que ja ens han deixat però espero que segueixin el bloc: molts de vosaltres volieu fer perfums, així que aprofiteu aquest article i ja em direu!!!!

Què són els olis essencials?
Els olis essencials són fragàncies que s’obtenen de l’escorça, de les fulles, de les flors, de les arrels,... de certes plantes que concentren en petits receptacles aquesta matèria olorosa amb propietats aromàtiques i terapèutiques.

Com s’extreuen els olis essencials?
Els olis essencials es troben dins dels teixits de les plantes, per tant per alliberar-los és necessari un procediment físic de separació. Aquesta separació es pot fer segons diferents tècniques i aquestes depenen del tipus de matèria vegetal de la que hem d’extreure els olis. No és el mateix fer-ho d’una pell d’un fruit, d’una llavor o d’una fulla o flors.
- Per pressió.(mètode d’expressió)
Els antics egipcis guardaven les flors en bosses de roba i les pressionaven fins que sortia l’oli. Actualment es fa servir la pressió per obtenir els olis essencials dels cítrics. Es fan servir uns rodets per obtenir-ne la pell i llavors aquesta es centrifuga.
També s’extreuen per pressió els olis vegetals grassos que s’extreuen de llavors com ara l’oli d’oliva, de borratja,de soja,d’onagre, de lli,d’ametlla ,etc.
- Per destil·lació (separar per mitjà del vapor).
Es tracta d’aconseguir que el vapor d’aigua arrossegui els olis essencials de les plantes i de seguida en refredar-se es converteixi en líquid. De manera que com que els olis pesen menys que l’aigua, suren i llavors amb un decantador són fàcilment separables. Aquesta és la tècnica que es fa servir per extreure els olis essencials de la major part de les fulles i flors. I per a això es fa servir un alambí.

Recepta contra el mal humor: 
  • 2 gotes de lavanda 
  • 2 gotes de llimona 
  • 2 gotes de menta 
  • 6 gotes de romaní 
  • 6 gotes de l’arbre del tè 
Barreja amb mig litre d’aigua en un vaporitzador i el tires pel teu voltant només llevar-te. També els pots combinar (els olis) amb dues cullerades d’oli vegetal i fes-lo servir com a oli corporal per després de la dutxa.

Formació de fòssils

Aquest curs hem anat ampliant la nostra col·lecció de fòssils amb les aportacions del Diego de P-5 i la Nadia de 5è
(veure la pestanya "Què has portat"). Un dels dies del pati científic algú de vosaltres va preguntar com es formava un fòssil. En aquell moment vàrem fer 5 cèntims del què sabíem. Avui, remanant per la xarxa, he trobat aquest vídeo que clarifica molt el què vàrem explicar. Espero que agradi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...