15/2/13

Dissolucions amb lacasitos

El pati científic d' aquesta setmana segueix la mateixa dinàmica que l' anterior: continuem amb dolçaines!! Aquesta vegada volíem saber què passa si col·loquem lacasitos dins aigua. Sabem de què estan fets aquests dolços: de sucre, colorants i xocolata. A partir d' aquí formulem hipòtesis:
  • Es desfarà tot
  • L' aigua quedarà bruta perquè els colors es desfaran.
  • Es desfarà la xoxolata i la part de fora no perquè és més rígid.
Preparem el material:
  • Càpsules de petri  o qualsevol tapa o platet petit.
  •  Aigua
  • Lacasitos o qualsevol dolç que tingui coberta de colorant.
Procediment: 
  1.  Repartim les càpsules de petri per grupets i hi aboquem aigua.
  2. Provem, primer, col·locant un lacasitos al mig i observem sense tocar.
  3. Ara ho provem posant-hi 4 lacasitos de diferent color i separats. Observem sense tocar.
Resultat:
  • Amb un sol lacasitos veiem que el color es va dissolent al voltant del caramel.  
  • Amb els 4 lacasitos veiem que inicialment passa el mateix, però en un punt els colors no es barregen deixant les franges molt marcades. Un grup s' adona que les lletres se separen del caramel!!!
Per què?  
El fet que no s' hagi barrejat és degut a la dissolució amb el sucre i la densitat que es crea al voltant de cada caramel. Al ser de la mateixa densitat els colors no avancen i, per tant no es barregen. 

Al final de l' experiència tots els participants varen poder menjar els dolços sobrers. Una bona recompensa per un bon treball!!

 

1 comentari:

  1. Ho he fet a casa amb 6 lacasitos i m ha sortit mol b.

    Carla

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...