10/6/14

Fem ploure!

Sóc la Cristina, mestra de pràctiques de la Universitat de Barcelona. Fa dues setmanes vam començar la Unitat Didàctica de la Terra amb els nens i nenes de 4tA i 4tB. Com que anteriorment els alumnes ja han treballat aquest tema, vam acordar fer un repàs dels continguts, utilitzant diferents experiments per tractar els temes de: El cicle de l'aigua, la filtració, la gravetat i les fases lunars. 

El primer experiment que vam fer, estava relacionat amb el Cicle de l'aigua, concretament amb el procés que segueix l'aigua des que s'evapora fins que cau en forma de pluja. Durant la primera sessió van sorgir moltes idees sobre què passava des que l'aigua s'evaporava i arribava a una altura determinada de l'atmosfera en forma de vapor fins que es precipitava cap a la superfície. Algunes de les idees que van sorgir eren:

  1. Que l’aigua s’evapora i les gotes d’aigua pugen fins transformar-se en núvols. Els núvols pugen molt alt i es refreden, aleshores l’aigua cau en forma de pluja.
  2. Que l’aigua del mar s’evapora per l’escalfor del Sol. Quan l’aigua s’evapora es formen els núvols. El vent fa que plogui. La pluja va a parar a les muntanyes i llavors cau pels rius.
  3. Que quan el vapor puja, es crea un núvol de petites gotes d’aigua i les transporten gràcies al vent. Les precipitacions cauen a sobre de la muntanya (pluja, neu o calamarsa 
Havíem de comprovar què és el que passava durant aquestes fases, de manera que vam fer un experiment per esbrinar-ho. Per fer-ho vam seguir els següents passos:

  1. Vam posar a bullir un una cassola amb aigua.
  2. Mentrestant, vam col·locar un got de vidre a dins del recipient gran.
  3. Quan l’aigua estava bullint, vam abocar-la al recipient gran molt a poc a poc sense que caigués aigua a dins del got.
  4. Vam taper el recipient amb paper de filmar, sense que quedessin espais per on pogués escapar-se el vapor.
  5. Vam posar el gel a sobre del paper de filmar i vam observar què passava
Vam veure que l'aigua, quan s'evaporava, entelava el paper de film. Aquest vapor es transformava en líquid quan contactava amb la fredor del gel i queia en forma de pluja a dins del got de vidre. Havíem aconseguit que plogués!
Va ser una experiència molt bona per respondre els nostres dubtes inicials sobre perquè plou. Alhora vam aprendre com es deia quan el vapor d'aigua canvia d'estat gasós a estat líquid: la condensació.

Material:

  • Un recipient gran. 
  • Un got de vidre. 
  • Aigua.
  • Paper de filmar. 
  • Gel. 
  • Un fogonet per escalfar l'aigua.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...